Snarkningar och dess orsaker

Vi kan välja bort mycket i våra liv, men att äta och sova är de två grundläggande fysiologiska behoven vi alla har för att överleva. God sömn är inte alla förunnat.

Snarkning kan påverka minne, motorik, humör och har blivit ett globalt samhällsproblem. Det kan ge störningar i familjerelationer och påverkar samliv, arbetsliv och trafiksäkerhet. Snarkning kan på sikt medföra negativa hälsoproblem.

Sömnkliniker erbjuder effektiva behandlingar vid andningsuppehåll i sömnen (sömnapnésyndrom, OSAS) - men alla vet inte om att den möjligheten finns. Hur mycket man snarkar beror på anatomi, vikt, leverne, ålder och hur länge man snarkat.

Snarkarens vikt spelar stor roll. Är vi tjocka utåt är vi också tjocka inåt. Även smala och normalbyggda människor kan ha fettkuddar längs svalget och snarkar därmed mer. Anatomin spelar således en viktig roll.

Snarkning uppstår i de vävnader som vibrerar i de övre luftvägarna.

När man somnar slappnar musklerna i kroppen av. I svalget har vi mycket mjuk vävnad och när musklerna slappnar av påverkas luftvägarna. Väggarna i svalget förslappas, tungan sjunker bakåt och den mjuka delen av gommen blir sladdrig. Blir det tillräckligt trångt så börjar det vibrera och man snarkar. Vibrationerna kan ske högt upp i näsan, i den mjuka gommen eller bakom tungan, men oftast är det en kombination av dessa.

Eftersom vibrationerna vid snarkning ofta medför en viss svullnad i svalget bör man pröva en ny metod/behandling i åtminstone en månad innan man avfärdar den. En annan anledning är att snarkningarna kan växla i svårighetsgrad från natt till natt, beroende på kroppsläget, nästäppa, trötthet eller alkoholintag.

Rökning förvärrar snarkning, rökare får irriterade slemhinnor och ökad slembildning.

Sömnmedel, lugnande eller muskelavslappnande mediciner samt alkolhol förvärrar snarkning.

Sover man med öppen mun tenderar tungan att falla bakåt vilket medför att luftvägarna blir trängre.

Har man svårt att andas genom näsan bör man söka hjälp hos läkare.

 

Snarkning påverkar minne, motorik och humör och är ett globalt samhällsproblem som ger störningar i familjerelationer och påverkar samliv, arbetsliv och trafiksäkerhet.

2018-04-25
 

Eezyflow by Anti-Snore
Partner Sweden AB
Lyckornas Väg 11

139 53 Värmdö, Sweden
Org.nr. 556800-8865
Momsreg.nr SE556800886501

    Frågor och svar

• Om Företaget
Kontakta oss
 
Support 

 

 Köpvillkor & information
• Personuppgiftslagen
• Sortiment

        
   All rights reserved / © Copyright Eezyflow by Anti-Snore Partner Sweden AB 2015 - 2017